Doplňovací volby do Školské rady při ESOZ – výzva k nominaci za člena školské rady.
15.9.2019
Cena hejtmana za společenskou odpovědnost za rok 2018
25.9.2019

Odborná stáž ve Výmaru – projekt Erasmus+

Hned začátkem školního roku 2019/2020 tse rozjelo šest žáků oboru obchodní akademie do německého Výmaru, aby zde strávili dva týdny odborné praxe, která probíhala na šesti různých pracovištích: v hotelovém servisu, na sociální a přestupkovém úřadě, v kanceláři obchodní školy, na správním soudu a ve spořitelně. Žáci tak měli možnost poznat zázemí německých úřadů a firem, vyzkoušet si své nabyté školní znalosti v praxi, jako např. práci s archivací dokumentů, zakládaní dopisů, práci na počítači, poznávání hotelového servisu a další.

Zpočátku byla největším problémem komunikace v němčině. Přece jen je školní němčina jiná než ta v praxi. Výhodou byla i znalost angličtiny, i když ne všichni Němci anglicky hovoří. „Ale za dva týdny se slovní zásoba o něco rozroste a člověk začne komunikovat a zlepší se i porozumění. Němečtí spolupracovníci chápali naše komunikační problémy, ale my jsme se museli hodně snažit, abychom plnili zadané úkoly dobře,“ shodují se téměř všichni účastníci.

Každý den šest hodin práce nejen v kanceláři, ale i v terénu, pak odpočinek a volnočasové aktivity, např. posilovna a stolní tenis, lezecká stěna nebo trénink kickboxu. K programu patřila také kulturní část – komentovaná prohlídka Výmaru a bývalého koncentračního tábora Buchenwald, návštěva Goethova muzea nebo prohlídka Jeny spojená s představením v planetáriu.

Celá stáž byla zakončena na radnici slavnostním předáváním europassů z rukou starosty Výmaru a oficiálním rozloučením za přítomnosti jak zástupců německých zaměstnavatelů, partnerské organizace Tibor, tak i chomutovské radnice a vedení naší školy. Velký dík patří naší partnerské organizaci Tibor, zejména Carolině a Heleně, které nás celou stáží doprovázely a řešily případné problémové komunikační situace.