Den vzniku samostatného československého státu 28. října
28.10.2020
Třídní schůzky zákonných zástupců 18. 11. 2020
11.11.2020

Vážení kolegové, absolventi, žáci a přátelé školy,

v září 2020 uplynulo již padesát let od chvíle, kdy byla v původní budově církevního řádu Milosrdných sester sv. Kříže a později základní školy na dnešní Palackého ulici v Chomutově zahájena výuka v nově zřízené Střední zdravotnické škole.

Za tu dobu zde působilo mnoho učitelů podílejících se na výchově a vzdělávání budoucích zdravotnických pracovníků, dále i správních zaměstnanců, kteří zajištovali provoz školy. Každý z nich se snažil přinést škole to nejlepší, stejně jako ředitelé, kteří svým působením a vlivem významně ovlivňovali směr rozvoje školy. Ten se vždy řídil jedním důležitým faktorem – potřebou zajistit zdravotnickým zařízením kvalifikovaný a na náročné povolání dobře připravený zdravotnický personál.

A právě proto, aby si bývalí žáci, učitelé, lékaři a nepedagogičtí pracovníci mohli připomenout své působení na této škole, vznikl tento ALMANACH. Veřejnost jistě zaujme zajímavá historie budovy školy, ale také vývoj zdravotnického školství na Chomutovsku a vzpomínky pamětníků. Bez povšimnutí jistě nezůstane obrazová příloha. Fotografie dokumentují nejenom život ve škole, ale také pestré mimoškolní aktivity, které vypovídají mnohé o společnosti druhé polovině 20. století.

Vznik tohoto vydání ALMANACHU nebyl snadnou záležitostí, protože informace a podklady byly získávány převážně z dokumentů školy, katalogů a seznamů tříd uložených již léta ve školním archivu. Ty byly většinou psány ručně, někdy na hranici čitelnosti. Avšak díky zaujetí pro věc se podařilo ALMANACH dokončit a za podpory statutárního města Chomutov také vydat.

Věříme, že ALMANACH poskytne budoucím generacím významnou výpověď o počátcích a regionálním rozvoji zdravotnického školství a potěší všechny, kteří byli či jsou se Střední zdravotnickou školou v Chomutově, jakkoliv spjati.

 

Eva Čížková, Marie Fučíková a kolektiv